IGÅR REGN OCH IDAG SOL

Underliga omväxlande dagar. Som sagt igår ösregn och idag sol och lite kallare väder. I tisdags fick vi reda på att Bamse har staff-infektion och fick rätt medicin till det. Han har piggnat på sig och det har slutat att rinna vätska från benet. Han ser mycket piggare ut och vill så gärna busa men måste hållas i stillhet, det är jobbigt både för honom och för oss. Han är inte så sugen på mat, efter i fredags så matvägrade han i 3 dagar och sedan har han ätit lite, kanske bra med tanke på att han ska gå ner i vikt men lite tycker jag nog att han behöver få i sig. Smärtmedicinen kan vi inte trappa ner för han har nog lite ont för strax innan han ska få medicinen så vankar han fram och tillbaka, så det får vi fortsätta med ett tag till. På måndag är det dags att gå till vetten igen och ev en ny röntgning av benet, känns bra med täta kontroller.


Ett steg tillbaka

Nu har vi kommit hem från veterinären, var där tidigt i morse på akuttid, Bamse sövdes ner och man röntgade om honom. Det visade sig att det fanns en hel del vätska runt operationsstället och en inflammation. Man tömde ur vätskan också fick han ligga några timmar för att få dropp-antibiotika. Själva plattan och skruvarna såg bra ut tack, och lov.

Ny medicin och ett steg tillbaka med rehab. Vila nu i minst 20 dagar men med kylpåsar på benet, massage.

Han är så duktig och tålig. Nu ligger han ute på altan på sin fäll och sover i solen fast det blåser redigt men han verkar tycka det är skönt i alla fall.


Nej Nej Nej

Bakslag för Bamse, på eftermiddagen så började han lyfta det opererade benet och haltade så illa, hela benet är kokhett och Bamse har 39,9 i temp. Ringde veterinären i kväll och vi ska dit akut i morgon bitti så ska de kolla vad som är fel. Han är redigt påverkad ligger hela tiden.


Tuffa veckor för Bamse

För cirka 14 dagar sedan så opererades Bamse i benet. Han hade en längre tid haft besvär med att han haltade då och då, vi gick till veterinären i maj och då sa de att korsbandet nästan var av men att det inte behövdes någon operation utan han fick inflammationshämmande medicin och vi skulle ta det lugnt med honom hela sommaren och försiktigt rehaba honom samt att han behövde gå ner i vikt, han har gått upp pga av att han fick ont när han rörde sig och att kastrationen har väl biverkat till det hela ( fick kastrera honom cystor i prostatan). Vilket fall som helst så har hösten varit fram och tillbaka, ibland riktigt bra och kunnat röra sig obehindrat men ibland halt och då fått inflammationshämmande. Tillslut tog haltande över och vi beslöt oss att söka till veterinären och där konstaterade man att han var väldigt svullen över korsbandet och vi blev hemskickade med en ny kur med inflammationshämmande läkemedel och att han inom en 14-dagar skulle göra ett titthål för att se vad som spökade där inne.

Så kom dagen för detta och när de kollade så var det riktigt illa, det var södertrasat inuti och man beslöt att göra en stor operation med en metod som heter TPLO-metoden, man öppnar knäleden och roterar övre delen av skenbenet som man sedan fixerat med en platta och 6 st skruvar, operationen gick väldigt bra sa man. Bamse blev kvar i 2 dygn, när vi hämtade honom så var de väldigt förvånande får han gick därifrån på alla fyra benen, de sa att det inte var vanligt efter en sådan operation.

Sedan har det gått framåt för honom men har går fortfarande på smärtstillande, han ska masseras ett antal gånger per dag, rastas bara korta stunder. Läkningen av såret går väldigt bra och idag ska stygnen tas bort. Det kommer ta lång tid att få allt bra igen( minst ett halvår)  med bl a sjukgymnastik, simning mm men vi tar en dag i taget. Han är väldigt tapper vår Bamse.



Senare idag:

I kväll så var vi hos sjukgymnasten med Bamse som tog bort stygnen, det såg bra ut. Hon mätte temp i bägge bakbenen där den opererade benet är lite varmare, hon mätte muskelmassan i benet och det visade sig att den opererade benet hade tappat cirka 1 dm muskelmassa. Sedan var det dags att för första gången prova gång i vatten, Bamse gick snällt i i boxen och när vattnet började öka blev han lite fundersam men med lite godis så funkade det. Det såg också fint ut när han använde benet och han verkade gilla det, så nu ska vi dit ytterligare 10 gånger och efter det så blir det sim. Ja nu har vi ett tajt schema med vattenträning 2 gånger i veckan, 5-6 promenader en kvart varje gång, dagligen, gång med vikter på det onda benet 10 min 2 gånger om dagen samt massage, det är tur att man jobbar hemma för att hinna med det hela men allt för att Bamse ska bli bra, OJ vad han är duktig. 


Hallo Igen

Nu ska vi bli bättre på att uppdatera denna sida om våra hundar, vilka de är ska vi kanske berätta om: det är Lappfjällens Cpex men han kallas för Bamse för han är en riktig härlig björn och så har vi lilla Lappfjällens Hemmliz vilken Bamse är farbror till. Bamse är 5 år och Hemmliz är 2 år.

Bägge kommer då från en kennel högt upp i vårt land nämligen Kiruna, varför har vi då sökt oss så långt upp för att köpa oss hundar, jo för att vi letade länge ja vi kan säga år efter en bra kennel som föder upp sunda schäfrar och till sist hamnade vi på Lappfjällens kennel och fick se underbara hundar och just då fanns det valpar och vi var ute efter långhåriga schäfrar ( ibland så kan det vara ett par stycken långhåriga i en kull med normalpälsade föräldrapar), uppfödaren Åsa hade en som skulle passa oss nämligen Bamse och det har vi inte ångrat en sekund. Efter några år så kände vi suget efter en till och just då fanns det en kull hos Åsa och "lilla" Hemmliz blev vår och det har vi inte heller ångrat, hon är så härligt egen med alla sina påhitt.

Här nedan så ser ni Bamse och Hemmliz som riktigt små och så här ser de ut nu.

image15

Måste även berätta att vår familj även består av en katt som heter Ronja hon blir 13 år i år, hon är innekatt. Hon är den som bestämmer över hundarna vilket de ibland har svårt att ta men i stort så fungerar det bra. Ibland kan de vara helt hopplösa på att när de kämpar om rangen i familjen, fräser och skäller på varandra men helt plötsligt kan det sitta bredvid varandra och se helt nöjda ut. Tillbaka till Ronja då, som sagt hon är innekatt men försöker smita ut ibland men kommer snällt tillbaka efter ett par timmar så gjorde hon även i höstas hmm hon var i början av ett löp men denna gång var hon borta i nästan 3 dagar. Efter en tid så tyckte vi att hon blev lite rund men samtidigt så åt hon väldigt mycket, ja men sedan när det började röra sig i magen då visste vi vad klockan var slagen så natten mellan 25 och 26 december så tittade denna lilla varelse ut:




Ja det blev bara en som tur var och självklart behåller vi henne för nu efter 3 veckor, visade det sig att det är en liten kattflicka( det är väldigt svårt att avgöra när de är så små) och det blev veterinären som fick avgöra det, den lilla hade fått ögoninflammation så då passade vi på att få en expert att avgöra det. Hon är så underbart söt och håller på att upptäcka världen nu.

Bamse bryr sig inte om henne nu men däremot Hemmliz som tycker att det är jättespännande med denna lilla varelse som piper då och då men Ronja släpper inte de närmare än ett par meter ännu men det kommer säkert bli bättre senare. Ronja är en jätteduktig mamma trots att hon är till åren. Så här ser den lilla ut nu och så här ser Ronja ut, fina eller hur.

image16


RSS 2.0