Tuffa veckor för Bamse

För cirka 14 dagar sedan så opererades Bamse i benet. Han hade en längre tid haft besvär med att han haltade då och då, vi gick till veterinären i maj och då sa de att korsbandet nästan var av men att det inte behövdes någon operation utan han fick inflammationshämmande medicin och vi skulle ta det lugnt med honom hela sommaren och försiktigt rehaba honom samt att han behövde gå ner i vikt, han har gått upp pga av att han fick ont när han rörde sig och att kastrationen har väl biverkat till det hela ( fick kastrera honom cystor i prostatan). Vilket fall som helst så har hösten varit fram och tillbaka, ibland riktigt bra och kunnat röra sig obehindrat men ibland halt och då fått inflammationshämmande. Tillslut tog haltande över och vi beslöt oss att söka till veterinären och där konstaterade man att han var väldigt svullen över korsbandet och vi blev hemskickade med en ny kur med inflammationshämmande läkemedel och att han inom en 14-dagar skulle göra ett titthål för att se vad som spökade där inne.

Så kom dagen för detta och när de kollade så var det riktigt illa, det var södertrasat inuti och man beslöt att göra en stor operation med en metod som heter TPLO-metoden, man öppnar knäleden och roterar övre delen av skenbenet som man sedan fixerat med en platta och 6 st skruvar, operationen gick väldigt bra sa man. Bamse blev kvar i 2 dygn, när vi hämtade honom så var de väldigt förvånande får han gick därifrån på alla fyra benen, de sa att det inte var vanligt efter en sådan operation.

Sedan har det gått framåt för honom men har går fortfarande på smärtstillande, han ska masseras ett antal gånger per dag, rastas bara korta stunder. Läkningen av såret går väldigt bra och idag ska stygnen tas bort. Det kommer ta lång tid att få allt bra igen( minst ett halvår)  med bl a sjukgymnastik, simning mm men vi tar en dag i taget. Han är väldigt tapper vår Bamse.



Senare idag:

I kväll så var vi hos sjukgymnasten med Bamse som tog bort stygnen, det såg bra ut. Hon mätte temp i bägge bakbenen där den opererade benet är lite varmare, hon mätte muskelmassan i benet och det visade sig att den opererade benet hade tappat cirka 1 dm muskelmassa. Sedan var det dags att för första gången prova gång i vatten, Bamse gick snällt i i boxen och när vattnet började öka blev han lite fundersam men med lite godis så funkade det. Det såg också fint ut när han använde benet och han verkade gilla det, så nu ska vi dit ytterligare 10 gånger och efter det så blir det sim. Ja nu har vi ett tajt schema med vattenträning 2 gånger i veckan, 5-6 promenader en kvart varje gång, dagligen, gång med vikter på det onda benet 10 min 2 gånger om dagen samt massage, det är tur att man jobbar hemma för att hinna med det hela men allt för att Bamse ska bli bra, OJ vad han är duktig. 


Kommentarer
Postat av: Karina Uhlin

Hej Bamse!
Vi vill skicka krya på dig kramar
och du , ta det nu lugnt!
Kramar från syrran Cnixa och matte Karina

2008-02-19 @ 18:50:13
Postat av: Astrid

Hej på er! Skickar en hälsning till er från oss här i Kall. Kul att ni fått tillökning, söt en :)
Hoppas allt går vägen nu med Bamse och att han blir bra igen.
Hälsningar från Lappfjällarna Heroz och Higginz med matte och husse och katten Mimmi.

2008-02-20 @ 09:51:52
URL: http://www.harptjarnen.hundsida.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0